Byrum handler om tekniske, miljømæssige og klimatiske faktorer. Samtidig er byrummet et sted for fællesskab, dagligdags aktiviteter, leg, økonomisk aktivitet og social interaktion for alle grupper i samfundet.
I en arktisk sammenhæng findes der en tradition for at diskutere byrum i forhold til klimatisk komfort, mens der har været lagt mindre vægt på sociale og kulturelle dimensioner af byens liv og rumlighed. I Grønland har byrum været en sekundær prioritet i forhold til bygning af boliger og offentlige funktioner.
I delprojektet Arkitektur og byrum, arbejdes der med spørgsmålene:
“Hvad er en god by under arktiske forhold? og ”Hvad er en god bolig under arktiske forhold?”.
Arkitektur og byrum, studere derfor hverdagsbyrum knyttet til (nyere) boligprojekter i Sisimiut og Nuuk gennem etnografisk inspirerede arkitektoniske kortlægninger. Derudover er forkus også på at kortlægge forskellige regler og andre formelle og uformelle forhold der regulerer udformningen og brugen af byrummet.
Som en del af projektet er hensigten også at undersøge hvordan grønlandske byrum kan sammenlignes med byer i andre dele af Arktis og hvad grønlandsk planlægning og byggeri kan lære af andre steder i regionen og omvendt. Dette bliver bl.a. gjort gennem digtiale erfaringsudvækslings workshops, med internationale ekperter på arkitektur og urban design I andre aktiske territorier.
Formålet med projektet er at indsamle, dele og formidle relevante perspektiver for denne udviklingen af byrummet til byggebranchen og byplanmiljøet i Grønland.
Delprojektet afsluttes sommer 2024
På bloggen herunder kan du læse mere om nogle af de indledende perspektiver fra delprojektet. Og hvordan byrum, bygninger og planlægning historisk set er blevet koblet og arbejdet med I en grønlandsk kontekst.
Tid
Underprojekt om sne og vind afsluttes efterår 2020.
Selve projektet udføres i 2021-22.