Prøvehuset opføres af DTU Byg for at teste en ny type byggeri.
Huset er et enfamiliehus, men det vil også kunne bygges som række og kædehus. Målet er at blive klogere på, om man kan bygge lignende huse efter samme princip i fremtiden.
Husets tag og ydervægge, også kaldet klimaskærmen, er delt op i to. (indsæt billede fra prøvehus)
Den udvendige del består af et plastmateriale (transparent polycarbonat), som skal beskytte mod regn, sne og vind. Den indvendige del består af selve træhuset, som har en varmeisolerende ydervæg. Mellem overdækningen af polycarbonat og træhuset er der to mellemzoner, som ikke er opvarmet.
Rummene kan f.eks. bruges til at udføre praktiske opgaver fri for nedbør og vind, men de kan også bruges som opholdsrum.
Historien om prøvehuset
På arkitekturbiennalen i Venedig i 2012 var temaet for den danske pavillon ”Possible Greenland”. I den forbindelse udstillede Tegnestuen Vandkunsten projektet ”Ny Arktisk Byggeskik”, som fik meget omtale. Visionen var en smuk drøm, og der er ingen tvivl om, at mange forelskede sig i den: dem, der så projektet på udstillingen i Venedig, de mange der har læst om det i dansk, grønlandsk og udenlandsk presse, og ikke mindst de, der har støttet projektet for at gøre det til virkelighed.
I 2015 bevilgede A.P. Møller Fonden midler til et demonstrationsprojekt med deltagelse af Tegnestuen Vandkunsten, Rambøll og DTU med henblik på, at de tre parter skulle videreudvikle udstillingsprojektet og efterfølgende opføre et prøvehus i Nuuk.
Der er dog forskel på et arkitekturprojekt, der er udviklet til en udstilling som et visionært statement - en vision om noget som kunne være – og så et projekt, der rent faktisk skal bygges. Projektet har da også udviklet sig meget i løbet at de år, der er gået fra de første ideer, der blev præsenteret i Venedig i 2012, til nu.
Projektet har skiftet navn fra “Ny Arktisk Byggeskik” til “Prøvehuset” - i erkendelse af, at en byggeskik er noget, der udvikler sig gradvist i et samfund over mange år, og ikke noget der kommer af et enkelt projekt.
Det oprindelige projekt havde mange ideer og mange elementer af eksperimentel karakter, der ikke var færdigudviklet. En del af disse blev sorteret fra, ikke fordi de ikke hver for sig kunne være interessante, men fordi det ville være vanskeligt at gennemføre og evaluere alt for mange nye elementer i samme projekt.
De to centrale elementer der testes med Prøvehuset:
-
Den todelte klimaskærm, adskilt af et ventileret hulrum; den ydre del i polycarbonat beskytter mod vind og nedbør, mens den indre del varetager varme-, fugt- og lydisolering.
-
Mellemzonen, som er et overdækket rum mellem ude og inde. Prøvehuset har to mellemzone-rum: et bryggers og en udestue.
Ideerne til Prøvehuset og skitseprojektet blev evalueret i 2017, inden projektet overgik til projektering og byggeri. Evalueringsrapporten kan findes her.
Byggeriet af Prøvehuset blev afsluttet i efteråret 2020, men på grund af en række fejl om mangler ved huset, forløb der en længere indkørring af huset, med forskellige beboere..
På nuværende tidspunkt er huset oppe at kører som det skal og har en fast "testfamilie" der bebor huset i perioden. DTU følger løbende huset med målinger og erfaringopsamlinger. Resultater herfra vil blive offentliggjort i forbindelse med afslutningen af ABC-projektet.
I 2024, når testperioden er afsluttet, vil huset blive overdraget til Kommuneqarfik Sermersooq.
Ved siden af Prøvehuset er der opført en testpavillon med seks forskellige ydervægskonstruktioner. DTU måler på de forskellige konstruktioners robusthed over for skiftende vejrlig. Pavillonen er planlagt til at skulle stå i 3 år, men følger projektets nye tidsramme.